Ansamblul Folcloric “Prahova” are în componenţă 20 de dansatori, un taraf de muzică populară şi trei solişti. Prima atestare istorică a ansamblului  datează din 1955 , așa cum reiese din  afişul primului spectacol al “Ansamblului de cântece şi dansuri al Sfatului Popular” al oraşului Ploieşti, din data de 20 iulie 1955, care a avut loc în Gradina Teatrului de Vară din Ploiești.  Spectacolul i-a avut ca dirijori pe prof. Gh. C. Ionescu, prof. E. Malechievez, iar coregafia a fost asigurată de prof. Dumitru Pârvu.

             Ansamblul Folcloric „Prahova” a participat, de-a lungul timpului, la numeroase festivaluri naționale și internaționale, obținând foarte multe premii semnificative.

             În bogatul palmares internațional al ansamblului se găsesc trofee, premii și titluri obținute în Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia, Germania, Olanda, Belgia, Suedia, Franța, Tunisia, Italia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Republica Moldova.

             Dintre cele mai valoroase trofee și premii ale Ansamblului Folcloric Prahova, menționăm:

  • Trofeul „Leonardo Da Vinci”-cel mai valoros-primit la Festivalul Internațional de Folclor din Italia în 1978;
  • Premiul I la Festivalurile de Folclor din Suedia, Franța, Olanda, Bulgaria;
  • Trofeul Festivalului de Folclor de la Monastir-Tunisia;
  • Peste 30 de trofee și diplome la Festivaluri Internaționale de Folclor și turnee artistice în Italia( Festivalul Dei Cuori-Gorizzia, Comune di Pomezia, Margherita di Sadova, etc.)
  • Premii și trofee la festivalurile naționale de folclor din București, Buzău, Herculane, Zărnești, Caracal, Sibiu, Giurgiu, Brașov, Blaj.

 

             Ansamblul Folcloric „Prahova-Junior” a fost înființat în anul 2013 și are în componență aproape 40 de elevi. Acesta este „pepiniera” Ansamblului „Prahova”.

             Deși este un ansamblu relativ recent înființat, „Prahova-Junior” a participat la numeroase concursuri de profil, unde a câștigat trofee importante, dintre care menționăm:

Locul I la Concursul Cupa Brazi, 2015;

Locul I la Festivalul Cupa Cornu, 2017;

Locul II la Festivalul Național de Folclor „Magia Sfinxului”, 2016;

Locul III la Festivalul Concurs Național de dans pentru copii „EuroDance”, 2017.

 

             Conducerea ansamblurilor este asigurată în prezent de coregraful Vasile Enache.